העיר הרצליה הפכה בשנים האחרונות לאחת הערים המובילות בישראל בתחום שמירת הסביבה, קיימות ואיכות החיים.

במסגרת זו, קיבלה על עצמה העירייה, בהנחיית ראש העירייה משה פדלון, לבצע עבודת מטה מקיפה על מנת להיערך להשפעות האקלים על העיר.

תכנית 2030 מאגדת בתוכה את התמודדות העירייה עם השפעות האקלים, תוך שמירה על חזון העיר וערכיה - כעיר מודרנית, מתחדשת וחכמה.



הרצליה נערכת ל- 2030

העיר הרצליה הפכה בשנים האחרונות לאחת הערים המובילות בישראל בתחום שמירת הסביבה, קיימות ואיכות החיים.

במסגרת זו, קיבלה על עצמה העירייה, בהנחיית ראש העירייה משה פדלון, לבצע עבודת מטה מקיפה על מנת להיערך להשפעות האקלים על העיר.

תכנית 2030 מאגדת בתוכה את התמודדות העירייה עם השפעות האקלים, תוך שמירה על חזון העיר וערכיה - כעיר מודרנית, מתחדשת וחכמה.

מדיניות פסולת

הפסולת העירונית המועברת להטמנה גורמת למפגע סביבתי, תורמת לעליית ריכוז גזי החממה באטמוספירה ומהווה בזבוז משאבים.

ידעתם שכ-50% מסך הפסולת העירונית הינה פסולת אורגנית?

נתון זה מדגיש את החשיבות שבטיפול בפסולת זו.

עיריית הרצליה שואפת לקדם את מדיניות 'אפס פסולת' לפיה תקים תשתית להפרדת הפסולת האורגנית המסחרית (בדגש על עסקים בתחום המזון) ותפעל לפריסה רחבה של קומפוסטרים ביתיים ברחבי העיר.

כל זאת, תוך התייחסות לפסולת כמשאב הפועל על פי עקרונות הכלכלה המעגלית.

מתודולוגיית כתיבת תכנית היערכות לשינוי אקלים – 'הרצליה 2030'.

תהליך כתיבת תכנית היערכות לשינויי אקלים כולל את השלבים הבאים:

  • כנון צוות היגוי חוצה אגפי, בראשות מנכ"ל העירייה.
  • מיפוי הנושאים הרלוונטיים לנושאי הערכות (אדפטציה) עירונית ופעולות אקטיביות להפחתת פליטות (מיטיגציה).
  • הקמת צוותי עבודה רלוונטיים של כלל האגפים, שיפעלו למיפוי, ניתוח והסקת מסקנות, כולל יישום תכניות עבודה, לוחות זמנים ועלויות.

קירור העיר

אופייה של העיר המודרנית גורם ליצירת אפקט של "אי חום" עירוני.

מספר רחב של גורמים משפיע על תכסית פני השטח: עקירת צמחייה, יצירת כיסוי אבן ואספלט, צמצום הקרקע החשופה ובניית מכשולים טופוגרפיים.

כל אלה, בנוסף לפעילות האנושית בעיר (רכבים ממונעים, מיזוג וכו'), גורמים ליצירת תנאי מיקרו-אקלים עצמאיים, השונים מתנאי האקלים בשטחים הפתוחים הסובבים את העיר. התופעה מתבטאת בדרך כלל בעלייה בטמפרטורת העיר וביצירת אזור חם בסביבתה.

עם הבנה זו, מקדמת עיריית הרצליה תכנית להוספת צל טבעי ומלאכותי במרחב הציבורי, הוספת מעטפת ירוקה (גינות קהילתיות, יערות מאכל) ומסמך מדיניות טבע עירוני - המתכלל את כלל אתרי הטבע בעיר ומציע דרכי שימור וטיפוח.

מערכת לתכנון אסטרטגי

המערכת לתכנון אסטרטגי של עיריית הרצליה מהווה כלי לניהול השטחים הציבוריים ותכנון מיטבי של קרקע בעידן של משאבים מוגבלים (קרקע, שטחים פתוחים, שטחי חלחול ועוד). המערכת מרכזת בתוכה מאגרי מידע רבים ובכך מסייעת להבנת הצרכים העירוניים בצורה טובה יותר, הפקת תובנות משמעותיות בצורה חכמה יותר ומקלה על שיתוף הפעולה בין אגפי העירייה.

תכנון מקיים - התחדשות אזור התעסוקה

מטרת תכנית המתאר להתחדשות אזור התעסוקה המערבי של הרצליה, הינה הפיכת הרובע למעורב שימושים: תעסוקה, מלונאות, מסחר, MICRO UNITS (מגורים קטנים), מבני ציבור ודיור מוגן.

התכנית שמה דגש על שיפור המרחב הציבורי למועסקים, לתושבים, להולכי הרגל ורוכבי האופניים בתחום הרובע, וכן על חיבור הרובע לעיר ולחוף הים.

התכנית מקדמת מעבר לתחבורה ציבורית וצמצום השימוש ברכב הפרטי על ידי הגדרת תקן חניה מופחת עבור התעסוקה ותקן חניה 0 עבור המגורים.

בנוסף התכנית מספקת התייחסות לפתרונות בנושאים סביבתיים, תכנון בר קיימא, ושדרוג התשתיות בתחומה, כגון:

עמידה בת"י 5281 בלפחות 2 כוכבים (תקן של בנייה ירוקה);

כל השימושים בדירוג אנרגטי B לפחות;

כל תכנית (ציבורית ופרטית) המקודמת באזור תלווה בסקרי אנרגיה מפורטים אשר יכללו אסטרטגיה כוללת ליישום בנייה מאופסת אנרגיה;

שימוש בטכנולוגיות התייעלות אנרגיה כגון אנרגיית השמש, מערכת תרמו סולארית, מערכת אנרגיית רוח;

ייעשה שימוש באגירת אנרגיה;

תסופק תשתית ועמדת טעינה לרכב חשמלי;

אוורור חניונים ייעשה בעדיפות עליונה לגג;

100% ניהול נגר (משקעים) בתוך המגרש כולל שילוב גגות ירוקים (צמחייה) /כחולים ואמצעי אגירה מכניים נוספים.

תכנון מקיים- פארק גליל ים

לצורך הקמת שכונת גליל ים נוצר צורך בהסטת נחל גלילות, שערוצו הטבעי זרם בתוואי השכונה. ההסטה מתחברת לתוואי המקורי של הניקוז לים, והיא כוללת 3 אגני השהייה ותוואי זרימה עונתי.

נחל גלילות המחודש מהווה את ליבו של פארק גליל ים, ומהווה מופע עונתי מרהיב של זרימות חורף בלב השכונה החדשה.

השהיית המים מפחיתה את נפח המים הזורמים בבת אחת במערכת הנגר העירוני, ומהווה מוקד עונתי נעים בתוך הפארק המטופח.

מתוכננת במקום מערכת חלחול חדשנית, ביופילטר, שבאמצעותה יוחדרו ישירות מי הנגר למי הטיהור באמצעות שכבות קרקע וצמחייה ייחודית.

עיר ללא פלסטיק

בשנת 2018 השיקה עיריית הרצליה, בשיתוף עמותת 'צלול', מהלך פורץ דרך - "עיר ללא פלסטיק". במסגרתו, פועלות העירייה ו'צלול' להפחתת השימוש בפלסטיק חד-פעמי במשרדי העירייה, במערכת החינוך, במוסדות ציבור, בחופי העיר ועוד.

בשנת 2020 עבר במועצת העיר תיקון לחוק העזר העירוני, האוסר על הכנסת כלים חד פעמיים לחופי העיר. תיקון זה מהווה נדבך נוסף למחויבות העירונית למאבק בשימוש בכלים חד פעמיים.

תו 'נקי מחד פעמי' שהושק לאחרונה, מהווה הזדמנות יוצאת דופן לבתי עסק בעיר להצטרף למאבק בשימוש בכלים חד פעמיים. בית עסק העומד בקריטריונים לקבלת התו, יהיה זכאי לקבלת תעודת עסק 'נקי מחד פעמי', ליווי מקצועי, פרסום בית העסק בפלטפורמות העירוניות ועידוד יוזמות נוספות בקרב קהילת העסקים המקומית.